Fastrente på lån i borettslag? Dette mener ekspertene

Sist endret 24. april 2018

KAN BLI DYRT Å VELGE FEIL: Lån og forsikring utgjør de to største utgiftspostene for de aller fleste borettslag og sameier. Foto: Andrey_Popov

En rekordlav rente og høy belåningsgrad hos mange norske husholdninger har fått flere økonomieksperter til å anbefale å binde renten.

Lån i borettslag og sameier

Valget mellom flytende og fast rente er også et hett tema hos mange borettslag og sameier, ifølge daglig leder i Profinans, Lars Renberg.

– Vi deltar ofte som rådgivere på styremøter i borettslag og sameier. Mange har hørt at fastrente kan være gunstig og lurer på om det også kan lønne seg å binde renten på lånet i borettslaget eller sameiet, sier han og fortsetter:

–  Vår anbefaling er å satse på flytende rente. Dette er et produkt som er godt egnet for borettslag og sameier av flere grunner.

Ulike rentesatser

Flytende rente er desidert mest vanlig i Norge i dag. Denne rentesatsen følger markedsrenten og påvirkes av flere faktorer,  blant annet av styringsrenten Norges Bank setter.

Fastrente forutsetter at du binder opp renten på et gitt nivå i et visst antall år.

Det vanlige er tre, fem eller ti år. Jo lenger rentebindingsperiode, jo høyere blir fastrente-satsen.

Mister fleksibiliteten

I de aller fleste tilfellene lønner det seg å velge flytende rente på lånet.

Et annet viktig poeng er at fastrentelån er lite fleksibelt.

– Du mister blant annet muligheten til å forhandle om betingelser. Dette er noe vi anbefaler at alle borettslag og sameier gjør hvert tredje år, forteller den erfarne rådgiveren og utdyper:

– Du kan heller ikke endre lånets løpetid eller lånetype uten å risikere tilleggskostnader. Fastrenteavtale kan også skape vanskeligheter hvis borettslaget ønsker å innfri lånet raskere eller etablere en IN-ordning.

Vanskelig å spå utviklingen

Renberg er opptatt av at beslutnigen om å velge en fastrenteavtale ikke skal tas i håp om å slå markedet.

– Vi fraråder å spekulere i at man greier å slå rentemarkedet, for det er i prinsippet det du gjør når du velger å gå for fastrente i håp om at det skal lønne seg.

– Vi kjenner til tilfeller der borettslag har endt opp med å betale flere hundre tusen ekstra i året på grunn av ugunstige fastrente-avtaler. Det kan bli en unødvendig ekstrakostnad som til syvende og sist går utover alle beboerne.

Fastrente på privat boliglån

Fastrente kan være et godt produkt for private husholdninger med høy gjeld som kan få økonomiske problemer hvis renten stiger.

–  I et borettslag er det like mange individuelle behov som det er antall leiligheter. Frykter noen av beboerne for sin økonomiske situasjon ved en renteoppgang, anbefaler vi at de heller velger fastrente på hele eller deler av sitt private boliglån fremfor at man låser borettslaget eller sameiet.

Det private boliglånet er vanligvis også langt større enn andelen fellesgjeld.

– Har man behov for å sikre sin privatøkonomi er det også mer fornuftig å gjøre dette på det største lånet man har, altså sitt eget boliglån. Borettslaget bør derimot beholde den flytende renten på felleslånet, anbefaler Renberg.

Ønsker du et tilbud?

Dersom du fyller inn kontaktskjemaet vil en av våre eksperter ta kontakt med deg for å sette sammen et skreddersydd tilbud.

Siste Artikler