Høye felleskostnader i borettslaget eller sameiet? Dette kan du gjøre

Sist endret 27. april 2018

NY LEKEPLASS OG LAVERE HUSLEIE: Du kan spare opptil 25% på felleskostnader i borettslaget og sameiet ved å gå gjennom og reforhandle avtalene. Foto: baranq

Hvert år betaler mange borettslag og sameier flere hundre tusen kroner mer enn nødvendig på grunn lite gunstige vilkår på sine lån og forsikringer.

Akkurat som med private boliglån- og forsikringsavtaler bør nemlig også borettslag og sameier reforhandle sine betingelser med jevne mellomrom, ifølge rådgiver i Profinans, Andreas Røer Wollum.

– Vi anbefaler en gjennomgang av lån- og forsikringsavtaler minimum hvert tredje år. Det kan gi en besparelse på opptil 25 prosent, forklarer den rutinerte rådgiveren.

Kutter i utgiftene

Wollum og hans kollegaer i Profinans spesialiserer seg på å hjelpe nettopp borettslag og sameier. Siden oppstarten i 2005 har selskapet sørget for bedre betingelser på lån og forsikring for nærmere 50 000 boligeiere.

– En tydelig trend de siste årene er at stadig flere styrer i borettslag og sameier reforhandler sine lån- og forsikringsavtaler, sier han og fortsetter:

– Lån og forsikring utgjør de to største enkeltstående utgiftspostene for de aller fleste. Da er det også fornuftig å innhente flere tilbud enn bare å benytte seg av den lokale banken man har hatt avtale med i alle år.

Et borettslag eller et sameie med 50 millioner kroner i fellesgjeld kan spare 250 000 kroner i året ved å reforhandle betingelser på lån og forsikringer.

Jo større lånet er, jo mer kan det være å spare. Avhengig av antallet boenheter kan dette bidra til å redusere felleskostnadene med 2 000 – 5 000 kroner i året per leilighet.

Enkelt å bytte

­­­­Wollum deltar ofte som rådgiver på styremøter i borettslag og sameier. Han opplever at enkelte styrer kvier seg for å sette i gang med å innhente tilbud, i frykt for at det skal være en arbeidskrevende og komplisert prosess.

– Noen har negative erfaringer med å innhente tilbud privat og synes at det kan være vanskelig å sammenligne vilkår, spesielt på forsikringsprodukter.

Til forskjell fra privatmarkedet er forsikringsprodukter for borettslag og sameier derimot mer eller mindre standardiserte. Det gjør det enkelt å sammenligne ulike tilbud.

– Nettopp det at vilkårene er såpass like er et veldig godt argument for å reforhandle. Det er ingen vits å betale mer enn man må for akkurat det samme produktet.

En annen vanlig misoppfatning er at man må vente til forfall med å bytte forsikringsleverandør.

– Du kan opprette og si opp forsikringsavtaler gjennom hele året. Betaler du for en periode og avslutter forsikringen før denne utløper, får du tilbakeført pengene for de gjenværende månedene.

Bidrar til økt trivsel

Besparelsene som følge av bedre lån- og forsikringsvilkår kan benyttes til ulike trivselstiltak til glede for alle beboerne.

– Noen lurer på om det er verdt å flytte lånet for å få en rentereduksjon på 0,2-0,3 prosentpoeng. Tenk heller på denne besparelsen som et nytt lekeapparat til ungene eller en sommerfest i borettslaget, råder Wollum og legger til:

– Styrenes viktigste oppgave er å forvalte beboernes penger på best mulig måte. Det innebærer også et ansvar for å ha de beste lån- og forsikringsvilkårene. Det veldig hyggelig å skrive årsberetning når man kan fortelle om de gode økonomiske valgene man har gjort.

Ønsker du et tilbud?

Dersom du fyller inn kontaktskjemaet vil en av våre eksperter ta kontakt med deg for å sette sammen et skreddersydd tilbud.

Siste Artikler